2011

2011. év

Leonarod da Vinci program

 

A Leonardo da Vinci program az Európai Bizottság „Egész életen át tartó tanulás” együttműködési programjának szakképzésre kiterjedő alprogramja, amely lehetőséget biztosít a szakképzésben és a szakmacsoportos alapozásban tanuló diákok számára külföldi szakmai gyakorlaton való részvételre.

Iskolánk hagyományai és céljai szerint a művelt, igényes szakemberek képzésének intézménye. A kor változó kihívásainak megfelelve keressük azokat a lehetőségeket, amelyek lehetővé teszik, hogy diákjaink képessé váljanak ezeknek a kihívásoknak megfelelni. Fontosnak tartjuk, hogy olyan képességek, készségek birtokába jussanak, melyek megalapozzák a jövőjüket, segítik egyéniségük személyiséggé válását, ezáltal képesek lesznek felelős cselekvésvállalásra.

Iskolánk az elmúlt négy évben sikeresen pályázott a külföldi szakmai gyakorlat megszervezésére. 2011 nyarán Németországban (Sanitz, Rostock, Grimmen) járt 11 diákunk. Mind a 11 diák pékségekbe dolgozott, 4 pékségbe voltak elhelyezve.

A diákokat Turi Tibor segítette. Az idegen nyelvi környezet, a hazaitól eltérő szokások, a szülői háztól való távollét komoly próbatétel volt mindannyiuk számára.

A szakmai munka mellett lehetőségük nyílt szabadidős programok keretében bejárni a város szűkebb-tágabb környezetét is.

Célunk a programmal azoknak a készségeknek, képességeknek a fejlesztése, amelyek segítik a diákjaink személyes fejlődését, növelik munkavállalói kompetenciáikat megkönnyítve mind a hazai, mind az európai munkaerő-piaciérvényesülésüket.

Az „egész életen át tartó tanulás” tükrében lezajlott program lehetőséget adott arra, hogy a kedvezményezettek már középiskolai tanulmányaik alatt szembesüljenek az önképzés, valamint az önálló, életen át tartó tanulás fontosságával.

Diákjaink élményekkel gazdagon tértek haza. Beszámolójukból kiderül, hogy a szakmai gyakorlat és a kint tartózkodás életre szóló lehetőséget adott számukra.

A programunkban tervezett felkészítések megvalósultak. Ezeket haladási naplóban dokumentáltuk. Az először megvalósult lélektani tréning, hazai és külföldi nyelvi és szakmai felkészítés sikerrel zárult.

Ebben a pályázati fordulóban is folyamatosan látogattuk a németországi fogadó helyeket és a helyi tanulófelelőssel értékeltük a diákok munkáját.

Letölthető beszámoló 2011.


kmaszc logo nfsz logo logo sulinet uj mo uj szechenyi terv logo kis eu logo pmkik logo nak logo emmi logo itm logo msoh logo small