A Kolozsvári Református Kollégium látogatása Nagykőrösön a Toldi iskolában

 

A Határtalanul program keretében 2022. március 21-én a Kolozsvári Református Kollégium szakiskolájának 40 tanulóját és 3 kísérő pedagógusát fogadtuk, akik 5 napot töltöttek el Magyarországon, ebből 2 napot iskolánkban. Első napon az Arany János Kulturális Központ, Könyvtár és Muzeológiai Gyűjtemény múzeuma várta őket, majd a Toldis diákok segítségével a várost fedezhették fel.

Kedden szeretettel fogadtuk őket az iskolában, és igyekeztünk bemutatni nekik mindennapjainkat. A cukrász tanműhelyben mézes kalácsot és tortát díszítettek, a pék tanműhelyben pékárukat készítettek (ezt a nap folyamán el is fogyasztották), a laborokban érdekes kísérleteket próbálhattak ki, míg a délelőtt végén a gépész és a kertész tanműhelyeink bemutatása színesítette a programot.

A délután folyamán a kecskeméti Fornetti, és Univer cégek várták őket. Az üzemek bemutatását nagyon izgalmas programnak tartották, nem jártak még ilyen helyen a diákok. A nap végébe még egy kis kecskeméti városnézés is belefért.

A búcsúesten közösen játszottunk, énekeltünk, táncoltunk. Megható élmény volt, amikor a diákok velünk együtt énekelték az Ismerős Arcok Nélküled című számát.

Nagykőrösön és környékén kívül egy napot Poroszlón, a Tisza-tónál töltöttek vendégeink. A kirándulás minden diákot teljesen lenyűgözött. Az időjárás is kedvezett a csapatnak, így az Ökocentrum látogatása mellett egy hajókázás is belefért a napba.

Csütörtökön egy közös kiránduláson vettünk részt. Iskolánk tanulói is csatlakoztak az erdélyi csapathoz, és közösen csodáltuk meg a felújított Gödöllői Királyi Kastélyt, és tettünk sétát a Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert ösvényein.

A hazautazás napján a kolozsvári diákok még Eger nevezetességeit fedezték fel.

Reményeink szerint ez a kirándulás valami új kezdete is volt, hiszen csodás barátságok kötődtek mind a diákok, mind pedig a pedagógusok között. Így hisszük, hogy lesz még folytatás!

Bori Beáta és Kollát Emese tanárnők, a Határtalanul program felelősei

hatartalanul 2022 1

 

„Harapj a jóba! Gasztronómiai és kulturális kalandozások Erdélyben és Magyarországon”

A Toldi Miklós Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium 40 fős diákcsapata, 2021 őszén, 5 napos kiránduláson vett részt a Határtalanul program keretében. Projekt témája részben a gasztronómiára épült. Ennek jegyében készítettünk kenyeret, madárkát, tejfölös-cukros lepényt, kürtőskalácsot.

Partner iskolánk a Kolozsvári Református Kollégium Szakiskolája nevében nagy szeretettel, Balázs-Malmos Edit szakvezető és kolléganői fogadtak bennünket. Minden általuk tanított szakma munkájába belepillanthattunk, közösen készítettünk lekvárral töltött kifliket, és többen új frizurát is kaptak a fodrász tanulók jóvoltából. Az erdélyi diákokkal hamar megtalálták a hangot a diákjaink, és elérhetőségeket cseréltek a könnyebb kapcsolattartás végett.

Az út során sétáltunk a Szamos, Körös partján, Kolozsvár belvárosában. Ellátogattunk Marosfőre, ahol helyi készítésű finomságokból falatoztunk. Gyergyószentmiklóson egy látványsajtműhelyben a sajtkészítés művészetéről tanultunk és kóstolón vettünk részt.

Láttuk Erdély egyik legnevezetesebb természeti látnivalóját a Békás- szorost, és a közelében lévő Gyilkos-tavat is. Csíksomlyón a csodatévő Mária kegyszobor elé járultunk, majd elsétáltunk a Barátok Feredőjéhez. Nyergestetői emlékműnél emlékeztünk a szabadságharc védelmezőire.

A Szent Anna tónál, Európa legszebb vulkanikus eredetű tavánál is kirándultunk. A közelében lévő Mohos –tőzeglápnál ritka növényfajokat figyelhettünk meg. Alsócsernáton a Haszmann Pál múzeumban Háromszék leggazdagabb népi gyűjteményét nézhettük meg.

Kisbaconban egy jó félnapos program várt bennünket: megtanultuk kenyérsütés fortélyait,  és meglátogattuk a helyi vízimalmot, és tájházat, majd Benedek Elek mesekönyveiben olvastunk.

Korondon egy taplász műhelyt kerestünk fel, ahol megnéztük miből is áll ez a világon egyedülálló mesterség. A település kijáratához érve megismerkedtünk a sóvágás művészetével is.

Végül sétáltunk Körösfőn, és ellátogattunk Kalotaszentkirályra, ahol megkóstoltuk a híres erdélyi kürtőskalácsot.

2022 tavaszán szeretettel várjuk a kolozsvári iskola diákjait Nagykőrös városába. Több közös programmal is készülünk. Reméljük olyan jól fogják magukat érezni, mint mi az 5 nap során Erdélyben.

A Toldi iskola kísérő tanárai és résztvevő diákjai nevében: Bori Beáta tanárnő

hatartalanul 2022 2

 

 

kmaszc logo nfsz logo logo sulinet uj mo uj szechenyi terv logo kis eu logo pmkik logo nak logo emmi logo itm logo msoh logo small