Nyílt napok a Toldi iskolában 2018.
Iskolánk idén is két alkalommal, november 15-én és november 20-án tartott nyílt napot. A hozzánk érkező általános iskolások és szüleik kiscsoportokban interaktív módon nyerhettek betekintést az iskola életébe, kézműves foglalkozásokon vehettek részt, megnézhették a tanműhelyeket, a kollégiumot és a tornatermet.
A két nap alatt 40 általános iskolából közel 400 hetedikes és nyolcadikos diák látogatott el hozzánk. A nyílt nap zárásaként a szerencsések a nálunk előállított termékeket vehették át tombolanyereményként, valamint minden diáknak hasznos kis ajándékkal kedveskedett a Toldi iskola.
Bízunk benne, hogy a nap végére mindenki kellemes emlékekkel távozott az intézményből. Reméljük, hogy sok kisdiákkal szeptemberben ismét találkozunk!
Európai Hulladékcsökkentési Hét 2018.
A Toldi iskola negyedik alkalommal csatlakozott az Európai Hulladékcsökkentési Hét nemzetközi programjához. Az idei év jelmondata: „Méregtelenítsünk!”, amellyel a szervezők a mindennapjaink során keletkező veszélyes hulladékok mennyiségének csökkentésére kívánták felhívni a figyelmet. A november 19-től 23-ig tartó tematikus héten az osztályok plakátokat készítettek a gyógyszerek, a használt sütőolaj, az olajos rongy, a növényvédőszerek, az elemek – akkumulátorok és az elektronikai hulladékok veszélyeiről, kezelésükről, csökkentési lehetőségeikről. Meghívott előadók is voltak: Dr. Tóth Ágnes szakgyógyszerész a gyógyszerek veszélyeiről, a lejárt készítmények kezeléséről tájékoztatta tanulóinkat, a Köva Zrt. munkatársa, Valkai Gábor pedig a veszélyes hulladékokról tartott előadást. Kedden indult a cserebere piac, amely lehetőséget biztosított a megunt holmik elcserélésére, hiszen ami valakinek felesleges, az másnak még értékes lehet.
A tematikus hét keretében csatlakoztunk a „nemkellzacsko.hu” kezdeményezéshez, melynek célja, hogy minél kevesebb forgalomban lévő, a környezetre rendkívül káros műanyag zacskó legyen. Ennek érdekében workshopot tartottunk, ahol textil zacskókat varrtunk a műanyagok kiváltására. Programjaink célja, hogy felhívjuk a diákok figyelmét a környezettudatos viselkedésre, a fenntarthatóság fontosságára.
Természettudományos munkaközösség, a programok szervezői
TOLDIS SIKEREK A PÉK HAGYOMÁNYŐRZŐ VERSENYEN
Gazdag hétvégét tudhattunk magunk mögött október 13-án, s nem azért mert szombat is munkanap volt . Négy verseny, négy helyszín, négy érem!
A pozsonyi kifli készítő versenyen Petrányi Sándor (1/14.c) 1. helyezést ért el.
A pék hagyományőrző versenyen Bene Diána (3/11.e) és Nagy Mihály Márk (3/11.e) ezüstérmet, a mézeskalács díszítő versenyen Orbán Krisztina (3/11.v) bronzérmet kapott.
Kiss Bianka (1/14.c) pedig a kézi konyakmeggy-készítő versenyen 2. helyezett lett és különdíjas!!
Ezúton is gratulálunk nekik és felkészítő tanáraiknak. Sorrendben: Turi Tibornak, Tóthné Kovács Máriának, Tóth Ferencnének és Blaskovits-Tóth Krisztinának!
OKTÓBER 23-I MEGEMLÉKEZÉS
Az 1956. október 23-i forradalom és szabadságharc 62. évfordulójának tiszteletére ünnepi megemlékezést tartottunk az iskola pedagógusainak és diákjainak.
A műsor előkészítésében és lebonyolításában a 11. évfolyam tanulói és osztályfőnökei vállaltak feladatokat, míg az előadásban szereplő diákok felkészülését Dr. Szelepcsényi György tanár úr segítette. Az évfordulós megemlékezés díszleteként a Varga Erika tanárnő által készített, korhű utcarészlet szolgált. Az énekkar dalait az iskola tanárainak hangszeres kísérete tette teljessé: Mikó Miklósné tanárnő zongorával, Arany Zsolt tanár úr gitárral színesítette a műsort.
A Toldi tanulói az alkalomhoz méltó fegyelmezettséggel és őszinte érdeklődéssel vettek részt az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére rendezett programon.
Köszönjük minden háttérben segítő és közönség előtt szereplő pedagógusnak, diáknak, hogy méltó megemlékezéssel tisztelegtek a forradalom és szabadságharc 62. évfordulóján.
Kenyér világnapja a Toldiban
A Toldi iskolában 17. alkalommal emlékeztünk meg a kenyér világnapjáról, amit minden év október 16-án ünnepelnek világszerte.
A világnap célja az, hogy felhívja az emberek figyelmét az életfontosságú ásványi anyagokat tartalmazó fontos energiaforrásnak –, a kenyérnek a jelentőségére. A kenyér világnapja alkalmat ad arra is, hogy a gabonát megtermelő gazdálkodó és a kenyeret sütő pék munkájának fontosságára is rávilágítson és elgondolkoztasson bennünket.
„A kenyér világnapja – A világok kenyerei” címmel az élelmiszeripari elméleti és a sütő-cukrász gyakorlati munkaközösség kiállítását tekinthettük meg az aulában. Az iskola tanműhelyében készült kenyerek mellett a helyi vállalkozók is bemutatták kenyérválasztékukat, valamint fotókkal és receptekkel gazdag képes összefoglalón láthattuk a világ különböző kenyérféleségeit.