Kertész SZKTV 2019.
Ebben az évben iskolánk adott otthont az országos Kertész Szakma Kiváló Tanulója Versenynek.
A háromnapos rendezvényre az ország különböző tájairól érkeztek hozzánk a versenyzők. 22 végzős kertész tanuló mérte össze szakmai tudását szóbeli, gyakorlati, valamint írásbeli feladatok megoldásával.
Iskolánkat a 11.k osztályból hárman képviselték:
Balázs Zoltán Márk, Erős Kristóf Dominik és Kiséri-Nagy Krisztián.
Mindhárom tanulónk 71% feletti eredménnyel végzett a versenyen, így megszerezték a szakmai végzettséget is, kiváló eredménnyel. Gratulálunk Nekik és felkészítő tanáraiknak a szép eredményekhez!
A verseny dobogósai:
Molnár László emlékére 1966-2019.
Molnár László kollégánk 2003-ban érkezett hozzánk másodszor a Toldi iskolába. Mondhatjuk nyugodtan azt, hogy hazajött, hiszen a középiskolai éveit is itt töltötte, innen indult sikeres szakmai életútja.
Az Élelmiszeripari Főiskola elvégzése után több cégnél is dolgozott vezető beosztásban. Már ekkor kiderült, hogy ért az emberekhez, szereti a róluk való gondoskodást. Ezekben az időkben ismerkedett meg a párjával is. Házasságukból három gyermek született.
Életútjában komoly változást hozott a Toldiba való visszatérése. Nevelőtanárként kezdett itt dolgozni, és az első perctől kezdve hatalmas lelkesedéssel végezte a pedagógusi feladatokat. Folyamatosan képezte magát, hogy megfeleljen a szakmai kihívásoknak, és minél jobb tanár váljon belőle.
Nehéz lenne felsorolni azt a rengeteg munkát, tevékenységet, melyet a gyerekekért végzett. Élelmiszeripari szakemberként komoly szakmai tudást adott nekik, de ugyanolyan fontos volt számára az, hogy minden körülmények között helytállni képes emberré nevelje őket. Szintfelelős volt, diáktanács patronáló tanár, versenyek, vetélkedők szervezője, tanácsadó, pótapa, és még sorolhatnánk hosszasan a sok szívvel-lélekkel végzett feladatát.
Egy emberként izgult érte az egész tantestület és a diákság, amikor súlyos betegségével megküzdött. Akkor, abból a harcból győztesen került ki, és mi mindnyájan örömmel lélegeztünk fel.
Mindenkihez volt egy-egy kedves szava. Akivel összebarátkozott, az nem kérhetett tőle olyat, amit ne teljesített volna. Kifogyhatatlan volt a bölcs mondásokból, s mindenkit lenyűgözött a műveltsége, a szellemessége és a humora. Ahol megjelent, oda jókedvet vitt.
Életének 53. évében váratlanul, végleg itt hagyott bennünket… Kedves Laci, nyugodj békében!
A Magyar Parasport Napja a Toldiban
A tavalyi nagy sikeren felbuzdulva mind a diákok, mind a felnőttek nagyon várták, hogy iskolánk ismét részese lehessen a Magyar Parasport Napjának.
Idén második alkalommal került meghirdetésre a testi fogyatékkal élő emberek sportjának bemutatását célzó rendezvény. Az első alkalommal több, mint ezer magyar oktatási intézmény csatlakozott a felhíváshoz és szervezett ezen a napon rendhagyó osztályfőnöki órát, hívtak meg előadót vagy próbáltak ki valamilyen parasportot.
Iskolánk diákjai tavaly az ülőröplabdával ismerkedtek egymás közötti játékkal. Idén szintén ezt a játékot játszottuk, ám tíz pedagógus is vállalkozott rá, hogy a roppant lelkes közönség biztatásától kísérve megmérkőzzön a diákok csapataival. Ezen a napon egyáltalán nem volt lényeges az eredmény, sokkal fontosabb volt az a cél, hogy egy néhány óra erejéig diákok, tanárok átéljék a testi fogyatékkal élők sportját, örömét és nehézségeit.
TDK 2019.
Hagyományok, ízek, régiók, Toldi Miklós tudományos diákkonferencia
A Toldi Miklós Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium a 2018/2019-es tanévben tizenhetedik alkalommal rendezte meg a „Hagyományok – Ízek – Régiók-program” Országos Tudományos Diákkonferenciát, 2019. április 12-13-án mezőgazdasági és élelmiszeripari iskolák tanulói számára.
Az eredmények táblázata itt megtekinthető.
Versenydolgozatokat az alábbi témákban vártunk:
1. Tájjellegű ételek:
Hagyományőrzés, hagyományok modern formában, hogyan visszük hagyományainkat az európai unióba, elfelejtett ételmegőrzési hagyományok, sütés-főzés a szabadban, élelmiszeripari emlékeink, régi eszközök és mai utódaik, népszokások az élelmiszerkészítésben.
2. Környezetvédelem, élelmiszerbiztonság az élelmiszeriparban:
Élelmiszereink csomagolása a XXI. században, környezetvédelem az élelmiszeriparban, az egészséges táplálkozási igények kielégítése az élelmiszer-előállításban, adalékanyagok az élelmiszeriparban, az élelmiszerek jelölésének jogharmonizációja, tudatformálás az élelmiszeriparban, élelmiszer-előállításunk az EU csatlakozás szemszögéből.
3. Környezetünk élelmiszeripari nevezetességei, épületei, élelmiszert előállító dinasztiák:
Régi élelmiszeripari üzemeink, iskolánk története, élelmiszeripari dinasztiák bemutatása, az agrárium híres szülöttei, élelmiszeripari emlékeink, műemlékeink.
A dolgozat tartalmi és formai követelményei:
- A dolgozat terjedelme 10-15 oldal 12-es betűmérettel, normál sorközzel, sorkizárt igazítással szerkesztve mellékletek nélkül. (melléklet: rajzok, fényképek, irodalmi jegyzékek).
- A szószerinti idézetet „” jelek alkalmazásával, és a forrás pontos megjelölésével kérjük jelölni, de ezek alkalmazása minimális (max. 5%) legyen.
- A dolgozatot nyomtatott formában, bekötve, spirálozva kérjük megküldeni. A belső címlapon szerepeljen a dolgozat címe, alkotójának neve, az iskola neve és a dolgozat megírásában patronáló tanár neve is.
- Iskolánk címére a dolgozat 1 példányát kell megküldeni. A dolgozatok beérkezésének határideje: 2019. március 25.
- A dolgozatot élő szóban kell bemutatni egy vagy két tanulónak. A bemutatás ideje max. 10 perc. A bemutatást diavetítéssel, írásvetítő fóliák felhasználásával, projektorral lehet szemléletesebbé tenni.
- A beérkező dolgozatok bírálatára neves szakembereket kérünk fel, az elhangzott előadással együtt szakmai zsűri dönt a művekről.
A szakdolgozatokkal együtt kérjük, küldjék meg a dolgozat előadásához szükséges eszközigényeiket.
A szakdolgozatokat az iskola címére kérjük postázni! A kérdések megválaszolásához telefonon és e-mailen is állunk rendelkezésükre.
A konferenciára a távolabbról érkezők számára iskolánk kollégiumában térítés ellenében szállást és étkezést tudunk biztosítani.
Szállás és étkezés igényét az iskolák a dolgozatok megküldésével egy időben jelezzék a weboldalról letölthető nyomtatvány kitöltésével.
Letölthető számlakérő lap: DOCX, PDF
Letölthető étkezés- és szállásbejelentő lap: DOCX, PDF
A versenyért felelős vezető: Bakó Kálmán igh.
Elérhetőség:
2750 Nagykőrös, Ceglédi út 24.
Tel.: 53/351-922; 53/550-143
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.